Reformele adoptate de Romania in ceea ce priveste costurile sociale, precum si barierele tarifare impuse de Guvern cresc costurile unei afaceri in Romania, iar investitorii canadieni se plang de acest lucru, apreciaza consilierul comercial al Canadei la Bucuresti, David McGregor, citat de agentia Rompres.
"Multe din aceste reforme sunt in concordanta cu cerintele impuse de Uniunea Europeana, dar creeaza probleme investitorilor straini", a declarat David McGregor.
Investitorii semnaleaza, totodata, probleme ce tin de justitie, lipsa de transparenta in sectorul public, infrastructura, coruptia care se manifesta atat la nivel oficial, cat si la niveluri mai mici, birocratia, precum si un sistem legal sarac, a mai spus oficialul canadian.
In prezent, in Romania exista peste 1.000 societati cu participare canadiana, cu un capital total investit care depaseste 58 milioane de dolari (locul 25 in topul investitorilor straini). Domeniile in care sunt prezenti investitorii canadieni sunt comunicatii, industrie agro-alimentara, transporturi, informatica, industrie usoara, banci, turism, exploatare si productie de hidrocarburi, infrastructura, comert, servicii.
Canada este una dintre putinele tari in care exportam mai mult decat importam
"Romania are forta de munca ieftina, are oameni calificati, in special in confectii, iar calitatea muncii este buna, deci Romania este o tara cu productivitate ridicata", a precizat McGregor.
Referindu-se la companiile din America de Nord, consilierul canadian a spus ca sunt atrase de performantele macroeconomice ale Romaniei, insa multi renunta sa investeasca aici, derutati fiind de informatiile "inexacte si anacronice" pe care le primesc.
"Cu toate acestea, cred ca Romania isi cunoaste deficientele si provocarile si ca mediul de afaceri romanesc va continua sa se imbunatateasca, in cond