Anuntarea demisiei Guvernului si organizarea de alegeri anticipate, apoi posibila amanare a anticipatelor si implicit a demisiei Executivului sunt catalogate de reprezentantii patronatelor si sindicatelor ca fiind un spectacol total inoportun.
De la "o demisie morala" pana la "o ambitie politica", gestul este calificat intr-o paleta extrem de variata. Cei mai nemultumiti sunt intreprinzatorii. Acestia sustin ca ceea ce se intampla pe scena politica romaneasca va afecta mediul de afaceri.
Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa: "Referendum national in loc de anticipate"
"Demisia Guvernului anuntata saptamana trecuta reprezinta mai mult o demisie morala. Acum, daca s-a ajuns la o rezolvare a situatiei privind pachetul de legi pentru reforma in justitie, mi se pare normal sa nu mai fie organizate alegeri anticipate. Important este sa fie rezolvata legea de organizare a Curtii Constitutionale, iar asta se poate face printr-un referendum national, daca tot s-a dorit intoarcerea la popor, pentru ca anticipatele nu ar rezolva legea Curtii Constitutionale, iar Guvernul care va veni va avea parte de acelasi blocaj. Astfel ar trebui sa se procedeze si in privinta legii electorale, care de prea mult timp este taraganata. In acest moment, exista alte prioritati. In octombrie, Romania trebuie sa prezinte un raport in care sa confirme ca este capabila sa se alinieze standardelor Uniunii Europene. Anticipatele ar complica acest obiectiv. Tema anticipatelor reprezinta un joc politic dur practicat de actuala putere pentru a obliga opozitia sa nu faca opozitie de dragul opozitiei, ci opozitie constructiva".
Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: "Guvernul ar trebui sa evite crizele"
"Personal nu ma intereseaza daca se fac sau nu alegeri anticipate. Important este ca economia sa functioneze in parametri macar cat de cat norma