„In ajun de Sintoader, dupa trei ani de neostoite stradanii, Petru Stratiotes fu silit de evidente sa recunoasca, o data pentru totdeauna si fara putinta de tagada, ca Sisinie, fiu-sau, se nascuse nerod de-a binelea“. Asa incepe nuvela Gesta kaenorum de Danut Ivanescu, publicata in primul numar tiparit pe hirtie al revistei Lumi Virtuale (aprilie – mai 2004). Putine sint textele literare, indiferent de dimensiune, care iti ofera inca din prima fraza coordonatele spatio-temporale ale actiunii, macar o schita de personaj, caracteristici stilistice si tot ce mai vrei pentru a sti exact ce vei citi mai departe.
Danut Ivanescu s-a nascut la Ploiesti, la 8 august 1964. A absolvit Facultatea de Foraj a Universitatii de Petrol si Gaze. Este inginer, sef de serviciu la o firma de instalatii electrice. In cealalta parte a zilei este directorul Editurii Cartea de nisip si editor al revistei Heavy Metal Magazine.
A debutat cu trei texte in revista Star Trafic, nr.2, in 1990, a publicat circa treizeci de povestiri in reviste si suplimente SF, a cistigat un concurs organizat de Editura Nemira cu povestirea Sfintul Grigorie ciungul – care avea sa faca oarecare cariera fiind publicata de vreo 4-5 ori in perioada 1995-2001 si ne anunta pe noi, fanii lui, ca Danut Ivanescu isi gasise propriu-i drum literar, desprinzindu-se din nucleul SF – cyberpunk al anilor ’90, asa cum s-a intimplat si cu ceilalti. A publicat o carte, in 1996, Nirvana spirit, o monografie a trupei lui Kurt Cobain. Citeva povestiri i-au aparut in antologiile Motocentauri pe acoperisul lumii, 1995 (la care a figurat si ca editor), Nemira ’94 si‚ ’96, Iubiri subversive, 1997 si Romania SF 2001.
Gesta kaenorum urmareste peripetiile lui Petru Stratiotes, pe la anii 820-840, ca intr-un roman picaresc, din ziua in care mama sa l-a vindut calugarilor de la Muntele Athos pina la revenirea pe meleagu