Acesta din urma este acuzat de procurori ca a participat la ?fabricarea? a 10 carti de identitate, cu ajutorul carora s-au obtinut noua pasapoarte turistice false. Beneficiarii au fost indivizi din diferite colturi ale tarii, majoritatea cu interdictii de intrare in anumite tari dupa ce au fost depistati de autoritatile straine fara a poseda viza de sedere.
Beneficiarii isi schimbau identitatea
Pentru a obtine un alt pasaport, pe care stampila cu interdictia sa fie ?spalata?, beneficiarii trebuiau mai intai sa isi obtina o noua identitate. Lucru pe care il reuseau de la FEIP Gura Humorului prin intermediul agentului-sef adjunct Filimon. Din amplul material de urmarire penala, administrat in cauza de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, rezulta ca in perioada mai 2002 - ianuarie 2003, la FEIP Gura Humorului au fost eliberate un numar de 10 carti de identitate false, prin asocierea la fotografiile solicitantilor a unor date de stare civila a altor persoane sau a unor persoane fictive. Ulterior, noua din cele 10 persoane, care au dobandit o identitate falsa au folosit aceste carti de identitate la SEIP Suceava, pentru obtinerea de pasapoarte false. Si toate astea, sustin anchetatorii, numai prin intermediul agentului-sef adjunct Filimon.
Cum functiona reteaua?
Pentru a intelege cat mai bine cum functiona aceasta retea, iata unul dintre cazurile probate de procurori in acest dosar. In luna februarie 2002, Cristian Iosipescu, in varsta de 30 de ani, din judetul Bacau, a fost arestat in timp ce se afla in Austria si i s-a instituit interdictia de a ramane pe teritoriul acestui stat. Din acest motiv, la intrarea in Romania i-a fost aplicata in pasaport mentiunea privind interdictia accesului in spatiul Schengen.
Iosipescu a venit la Suceava, unde s-a intalnit cu un anumit ?Dan?. Cu ajutorul acestuia l-a cunoscut p