Comisia de privatizare a CEC va stabili cota de actiuni vandute investitorului strategic doar inainte de etapa ofertelor finale, pachetul disponibil fiind cuprins intre 50 la suta plus o actiune si 75 la suta, au declarat, ieri, surse din Ministerul Finantelor Publice, citate de Mediafax.
"Proiectul strategiei de privatizare permite comisiei sa ceara potentialilor cumparatori oferte preliminare atat pentru un pachet majoritar de 75 la suta din capitalul CEC, cat si pentru un pachet mai mic, dar cel putin 50 la suta plus o actiune", au explicat sursele citate. Dupa analiza ofertelor neangajate, Comisia de privatizare va stabili cota de capital pentru care va fi solicitata depunerea ofertelor finale si angajate.
Autoritatile romane pot decide daca sunt necesare oferte financiare finale angajante imbunatatite numai in cazul unei diferente de punctaj de cel mult 10 la suta intre primii doi ofertanti.
Cinci la suta pentru salariati
Potrivit sursei citate, Comisia de privatizare va propune Guvernului ca un pachet de cinci la suta din actiunile CEC sa fie vandut catre salariatii bancii, prin intermediul unei asociatii care va fi infiintata cu acest scop.
Vanzarea se va face prin negociere directa, dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar. Cu exceptia unei cote de 9,9 la suta din titlurile CEC alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, restul actiunilor ramase in proprietatea statului vor fi vandute la pachet sau pe etape prin intermediul pietei de capital, interne sau externe.
Recent, unul dintre membrii Comisiei de privatizare a declarat ca in contractul de vanzare a pachetului majoritar al CEC ar putea fi introduse clauze privind pastrarea, pentru o anumita perioada, a retelei teritoriale si a brandului.
CEC este a patra mare banca din Romania in functie de marimea activelor, iar la finele anului tre