Inalta Curte de Casatie si Justitie a reabilitat-o pe fosta judecatoare Elena Pop-Blaga din cadrul Tribunalului Bihor, arestata in urma cu trei ani intr-un flagrant de luare de mita organizat de PNA Oradea. Astfel, magistratii instantei supreme au hotarat ca actiunea organizata de procurorii Anticoruptie in 24 mai 2002 nu are nici o valoare.
Expertul tehnic local Corneliu Huplea s-a autodenuntat acum trei ani, sustinand ca Elena Pop-Blaga i-ar fi cerut 100 de milioane de lei pentru a aproba un decont supraevaluat al unei expertize pe care el o facuse la o societate aflata in lichidare. Judecatoarea a negat, insa, de la inceput acuzatiile, sustinand ca este o inscenare a procurorilor PNA.
De alfel, acestia din urma nu au reusit sa aduca niciodata o dovada concreta a coruptiei magistratului.
In urma flagrantului, pe mainile femeii nu au fost descoperite urme din substanta fluorescenta cu care fusesera marcati banii. Elena Pop-Blaga nici macar nu era acasa cand expertul a lasat suta de milioane intr-un cos din bucatarie, spunandu-i mamei acesteia ca trebuie sa lase un pachet pentru fiica sa.
Judecatoarea a fost totusi arestata, principala proba constituind-o o inregistrare telefonica din care nu reiese, insa, intelegerea dintre aceasta si denuntator.
Dupa ce a fost eliberata si cercetata in stare de libertate, Elena Pop-Blaga a dat in judecata PNA, presa si Politia, pentru vicii de procedura si pentru ca i-au incalcat grav dreptul la imagine, autorizand publicarea si publicand fotografii in care aparea incatusata.
Ea a atacat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) arestarea ilegala, actele de procedura penala si "relele tratamente la care a fost supusa in timpul arestului preventiv".
Ex-magistratul s-a