Defileul Dunarii este bogat in semne ale crestinatatii: troite, biserici, manastiri. Acolo unde timpul ori istoria au daramat casa lui Dumnezeu, oamenii au ridicat alta noua.
La 17 km de Drobeta Turnu Severin si 6 de Orsova, daca te abati din soseaua de langa Dunare pentru a urca inca vreun kilometru pe Valea Voditei, drumul te duce la una dintre cele mai noi manastiri ale Olteniei, Vodita. Edificiul, tarnosit in 2001, a fost construit la cateva sute de metri distanta de ruinele primei manastiri medievale din Tara Romaneasca. Din falnicele ziduri de altadata a mai ramas in picioare doar un portal de piatra.
CALUGARUL SANCTIFICAT. Vechea manastire Vodita a fost fost ctitorita in 1370-1372 de catre Sfantul calugar Nicodim si de Vladislav (Vlaicu Voda). Calugarul Nicodim, despre care se presupune ca era grec sau greco-sarb, a venit in Tara Romaneasca pe la 1359 si, dupa ce a ridicat manastirea Vodita, a fost artizanul ctitoririi unei alte manastiri, cea de la Tismana (1377-1378), cu ajutorul voievozilor Radu I si Dan I. Nicodim a fost cel care a copiat, la Tismana, un tetraevanghel slavon miniat, considerat cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca. Se presupune ca Nicodim si-ar fi dat duhul in 1406, fiind socotit sfant, caruia i s-a scris Viata in 1767.
Prin ridicarea ei in imediata apropiere a frontierei dintre Imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca se incerca stoparea expansiunii bisericii catolice si intarirea autoritatii bisericii ortodoxe. Recunoscuta ca autonoma, a fost inzestrata cu mosii si venituri, devenind un puternic centru al ortodoxismului din sudul tarii. Desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor dunarene au impus mutarea centrului monahal la Manastirea Tismana in 1493, Vodita ramanand sa functioneze ca metoh. Batranul bastion al crestinismului a fost distrus, in cele din urma, de catre turci, iar spre sfarsitul secolului al XVII