Inundatiile care s-au abatut in ultimele saptamani asupra tarii noastre nu au afectat bugetul companiilor autohtone de asigurari, avand in vedere ca majoritatea celor afectati sunt din mediul rural, unde procentajul asigurarilor de bunuri si locuinte este sub unu la suta.
Conform estimarilor companiei Allianz-Tiriac, la nivelul intregii piete figureaza ca fiind asigurate doar un numar de 40.000 de gospodarii din mediul rural, dintr-un total de patru milioane de case. In ceea ce priveste distributia pe regiuni, in Moldova, zona cea mai afectata de inundatii, figureaza cel mai mic numar de case asigurate. In ceea ce priveste asigurarile pentru culturi agricole, situatia este ceva mai buna decat cea a locuintelor, mai ales la nivelul culturilor aflate in administrarea persoanelor juridice. La nivelul intregii tari, suprafata agricola asigurata in acest moment este de circa doua milioane hectare dintr-un total de 6,5 milioane de hectare. Astfel, valoarea primelor subscrise pentru acest tip de asigurare la Allianz-Tiriac se ridica la un milion de euro, aferenta unei suprafete de 530.000 de hectare, dintre care 700.000 de euro doar in partea de est a tarii, unde au fost asigurate 140.000 de hectare. Despagubirile pentru culturile afectate in urma inundatiilor vor fi suportate, insa, de stat, conform Legii 381 privind riscurile catastrofice.
Ar fi necesara o asigurare obligatorie, plus una voluntara
"Mai grave sunt pagubele din infrastructura, si anume podurile, caile ferate si drumurile afectate. Ma indoiesc ca ele au fost asigurate", sustine Marius Onorei, director de Relatii Publice la compania Allianz-Tiriac. In prezent, locuintele asigurate reprezinta doar opt la suta la nivelul intregii tari, majoritatea acestora fiind din mediul urban, conform spuselor lui Dan Constantinescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).