Dintre cele 11 banci care si-au exprimat interesul, doar 10 (vezi tabel) au trecut de evaluarile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si ale BNR.
Citigroup a ramas pe tusa
Candidatul care a pierdut calificarile in privatizarea BCR este consortiul format din Citigroup Venture Capital si fondul de investitii Texas Pacific. Acesta a fost taiat de pe lista de Banca Centrala pe motiv ca nu indeplineste conditiile privind reputatia in domeniul financiar-bancar.
Desi Citigroup este pe locul doi in topul celor mai mari institutii financiare din lume, grupul nu s-a inscris la privatizarea BCR prin divizia bancara, ci printr-un fond de investitii, care ar putea avea caracter speculativ.
Lista scurta a fost stabilita la o saptamana dupa ce a expirat termenul in care grupurile interesate isi puteau exprima interesul pentru BCR.
Reamintim ca pe 7 iulie, cand s-au finalizat inscrierile in cursa pentru cea mai mare banca din sistemul romanesc, comisia de privatizare a tras linie dupa ce a numarat 11 candidati. Ofertele acestora au fost luate la puricat pentru a se vedea daca indeplinesc conditiile impuse de statul roman.
Potrivit strategiei si anuntului de privatizare, guvernul vrea „sa marite” BCR-ul cu un petitor care sa fie ori un grup financiar reputat la nivel international, ori un consortiu din care sa faca parte cel putin o banca renumita. De asemenea, membrii comisiei de privatizare au verificat si daca firmele candidate au rating scazut de investitii, acordat de o agentie internationala reputata.
BCR detine o cota de piata de aproximativ 30%, are active de 7 miliarde de euro, circa 12.000 de angajati, iar in 2004 a obtinut un profit net de 162 milioane de euro.
Cine sunt favoritii?
Potrivit analistilor, principalii favoriti la privatizarea BCR sunt marile grupuri fin