La o fabrica de mobila, unui lucrator sas, foarte pretuit pentru modul in care-si facea treaba, i s-a propus, contra unui salariu dublu, sa munceasca o luna prost. La o fabrica de mobila, unui lucrator sas, foarte pretuit pentru modul in care-si facea treaba, i s-a propus, contra unui salariu dublu, sa munceasca o luna prost.
Patronii nu innebunisera peste noapte. Era vorba de un experiment stiintific. Atata doar ca subiectul nu trebuia sa stie. Cativa psihologi vroiau sa afle ce se intampla in capul unei persoane, care concepe meseria intr-un fel, atunci cand i se cere dintr-o data sa nu mai fie ea. In fabrica de mobila, binele insemna ca obiectul trebuia facut numai o data si numai in felul in care era stabilit prin proiect. Nu puteai sa spui: l-am gresit, pardon, o iau de la capat. Mai binele avea, de asemenea, o definitie limpede. Mai binele insemna mai repede. Deci, nu modificand tu proiectul, fiindca te credeai mai destept ca inginerii si sefii. Vrednicului sas i s-a cerut sa fie creativ in eroare.
Pentru psihologi, era important sa vada in cate feluri isi facea cale romanescul "merge si asa", intr-un atelier unde masinile nu greseau decat daca erau programate sa taie, sa lustruiasca si sa imbine lemnul dupa alte reguli. Masina putea sa se strice, dar de gresit, numai omul gresea.
Neamtul, fiindca de aia era sasul cel mai bun in bransa, ca era neamt, a cerut precizari. "Daca am sti ce sa-ti cerem - i-au zis patronii - ar mai fi cazul sa-ti dublam leafa? Descurca-te." Cel mai bine se descurca oamenii care s-au nascut incurcati. Mesterul s-a pus pe gandit si si-a dat seama repede ca ganditul era adevarata problema. Clauza de baza a noului sau contract era ca mobila proasta trebuie sa arate ca si cum ar fi fost buna. Si pana a i se schimba munca subiectul experimentului sasul gandise, doar ca nemteste. Intrebarea, care-l tinea pe el frunta