?Daca se decide sa spargem digul undeva, o vom face?, spune Corneliu Zait, purtator de cuvant al Directiei Apelor Prut.
Alarma in noapte
La ora noua seara, operatiunea de evacuare a comunei Namoloasa incepuse, comuna fiind situata chiar la intrarea in judetul Vrancea. Aceasta a fost una dintre cele mai afectate localitati de inundatii, fiind izolata de apa. Digul putea sa cedeze din moment in moment. Alarma fusese data la Namoloasa inca de la orele pranzului. Unii localnici refuzau sa plece si sa lase in urma tot ce au agonisit o viata intreaga.
La miezul noptii, fortele armatei continuau sa aduca oameni cu barcile la mal. Din departare se auzea alarma. In intuneric se zareau lanternele salvatorilor din barci, caci doar cu ambarcatiunile puteau fi transportati oamenii.
Odata ajunsi la mal, satenii erau transportati catre localitatile din apropiere cu camioane de armata. Cei care nu mai aveau loc in camioane se urcau in automobile. Se inghesuiau si cate opt persoane intr-o Dacie.
Mircea Toader, vicepresedintele Consiliului Judetean Galati si unul dintre coordonatorii operatiunii ?Namoloasa?, a? declarat: ?Sunt peste doua mii de oameni in comuna. Singurele posibilitati de a iesi din localitate sunt ori sa strabati sapte kilometri pe dig, ori sa treci lacul cu barca. Sunt oameni care nu vor sa-si paraseasca locuintele. Am incercat sa-i convingem cu ajutorul preotilor. Pentru cei care au decis sa ramana mai sunt solutii. Este un bloc de patru etaje unde pot sta. Altii s-au strans la biserica?.
Oamenii care nu au avut unde sa doarma au fost cazati in scoala din Liesti. Alti locuitori din Namoloasa au fost adusi la Hanu Conachi, de unde urmau sa fie luati de rudele din Galati. Printre acestia s-au numarat si Ionel Vasilachi, de 28 de ani, sotia lui Gina, 25 de ani, si cei doi copii gemeni de numai trei ani. ?Mergem la Gala