Printre efectele dezastrului natural asupra economiei romanesti: ratarea tintei de inflatie, cresterea deficitului bugetar si majorarea cheltuielilor guvernamentale
Inundatiile din ultima perioada au produs pagube imense. Acestea se vor regasi nu doar in gospodariile sau regiunile afectate, ci in intreaga economie nationala. Expertii in economie vorbesc despre cresterea deficitului, ratarea noii tinte de inflatie, noi rectificari bugetare, reorientarea fondurilor comunitare si cresterea cheltuielilor guvernamentale.
In agricultura sunt pagube mari, insa ministrul de resort spera sa nu se ajunga la importuri masive, care ar destabiliza mai mult balanta comerciala. Inundatiile ne-au costat, deja, 4.000 de miliarde de lei (400 de milioane de lei noi), iar Executivul trebuie sa scoata, de undeva, alte 16.000 de miliarde (1,6 miliarde de lei noi).
Bogdan Baltazar: Vor exista disfunctii in economie, dar nu foarte grave
Bogdan Baltazar, presedintele Cabinetului de consultanta financiara Baltazar, Bloom & Parvulescu (BB&P), considera ca vor aparea cateva disfunctii in economie in urma inundatiilor, insa acestea nu vor fi majore.
"Ministrul Agriculturii spune ca nu este nevoie de importuri de cereale, deoarece avem suficient in rezerva de stat. Sigur ca va exista un efect negativ al inundatiilor, si sper sa fie recunoscut ca atare si de Uniunea Europeana, fiindca exista un sistem de ajutorare care poate fi folosit. Este o drama, intr-adevar, insa personal am impresia ca prea se face din ea o melodrama", a precizat Baltazar.
Liviu Voinea, director de cercetare, GEA: Cred ca se va rata si noua tinta de inflatie
Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), sustine ca vor exista efecte clare ale inundatiilor asupra economiei romanesti.
"Vor exista cel p