Specialistii recomanda mamicilor ca pentru hranirea bebelusilor sa foloseasca lapte praf imbogatit in vitamina D, dar si suplimente de vitamina D in cazul copiilor aflati in perioada de crestere. Majoritatea situatiilor de rahitism la copiii de varsta mica si la prescolari sunt provocate de lipsa vitaminei D din organism. ''Rahitismul este o afectiune metabolica a sistemului osos, a carei cauza principala este mineralizarea deficitara a matricei osoase, ca urmare a asimilarii unei cantitati insuficiente de calciu si fosfor pe fondul carentelor de vitamina D. Primele manifestari ale bolii sunt paloarea, lipsa de tonus muscular, cresterea intarziata in inaltime si marirea in volum a splinei.
Complicatiile ce pot surveni in rahitism sunt tetanie - crize de contracturi musculare, spasme ale laringelui, convulsii hipocalcemice, acestea din urma putand duce la sechele neurologice sau chiar la deces, in cazurile grave. Consecintele sunt dezvoltarea insuficienta sau nefireasca a oaselor lungi, asociata cu deformarea craniului, probleme respiratorii, de motricitate, de postura, crestere insuficienta in greutate, precum si dentitie intarziata si de calitate slaba'', precizeaza medicul Alin Stanescu, reprezentant al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Alimentele bogate in vitamina D sunt untura de peste, carnea de peste, ficatul de vita, galbenusul de ou. Totodata, pentru prevenirea rahitismului, specialistii recomanda consumul de lactate si margarina cu vitamine si minerale si expunerea la soare.
Specialistii recomanda mamicilor ca pentru hranirea bebelusilor sa foloseasca lapte praf imbogatit in vitamina D, dar si suplimente de vitamina D in cazul copiilor aflati in perioada de crestere. Majoritatea situatiilor de rahitism la copiii de varsta mica si la prescolari sunt provocate de lipsa vitaminei D din organism. ''Rahitismul este o afectiune metabo