Dupa ce s-a sfatuit cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, liderul transnistrean Igor Smirnov a decis sa accepte la procesul de negocieri UE si SUA, precum si observatori din Rusia, Ucraina si OSCE la alegerile din toamna.
Organizarea de alegeri parlamentare pentru Sovietul suprem (autoproclamatul „parlament” transnistrean) face parte din planul propus de Viktor Iuscenko pentru rezolvarea crizei, in fapt, o cosmetizare a planului Kozak. Planul ucrainean a fost criticat de mai multe partide de la Chisinau, insa acceptat cu bratele deschise de Moscova.
„Planul Iuscenko este bazat pe numeroase principii aprobate anterior de catre parti, acum fiind necesar ca ele sa fie detaliate prin valorificarea a ceea ce s-a realizat deja in cadrul Memorandumului Kozak”, declara ministrul rus de externe, recunoscand implicit ca acesta este un gen de reformulare a planului rusesc.
Trebuie amintit ca planul Kozak ce prevedea federalizarea Republicii Moldova a esuat in toamna anului 2003, el fiind respins in ultimul moment de presedintele moldovean Vladimir Voronin, in urma unor presiuni occidentale, fapt cu care Rusia nu s-a consolat niciodata.
Insa, daca pentru cauza Transnistriei par a pleda atat Ucraina, cat si Rusia, cauza moldoveneasca nu pare a avea sustinatori de aceeasi talie. Tiraspolul a refuzat principiile de baza ale noului statut al Transnistriei, elaborate de Chisinau, si nu a acceptat nici organizarea alegerilor conform legislatiei moldovene.
In rest, liderul separatist „si-a manifestat intreaga sustinere fata de planul Iuscenko”, scrie agentia rusa ItarTass. Se pare, asadar, ca, desi autoritatile moldovene incearca sa aduca anumite modificari proiectului, ultimul cuvant apartine liderului separatist.
Mai mult, Federatia Rusa reactioneaza violent la orice tentativa a Chisinaului, ceea ce deteriore