Guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Legea 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Ordonanta comprima toate termenele din lege, stabilind o campanie electorala de numai 15 zile. Data anticipatelor se va fixa si se va aduce la cunostinta publica de catre Guvern, cu cel putin 30 de zile (fata de 45 de zile, termenul anterior) inainte de ziua votarii.
Pentru desfasurarea alegerilor, in strainatate, in conditii bune, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot organiza sectii de votare in localitatile in care exista cel putin 250 de cetateni romani, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a precizat ca pragul electoral va ramane de 5%.
In termen de doua zile de la aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor, partidele, aliantele politice sau electorale au obligatia sa solicite conducerilor serviciilor publice de televiziune si radiodifuziune acordarea timpilor de antena. Daca se depaseste acest termen, solicitarile lor nu se vor mai lua in considerare.
Repartizarea timpilor de antena se stabileste de o comisie parlamentara speciala, constituita cu cel putin 5 zile inainte de inceperea campaniei electorale.
Orarul si desfasurarea campaniei electorale la posturile publice de radio si la televiziune se stabilesc, de asemenea, de catre comisia parlamentara speciala impreuna cu reprezentantii celor doua institutii publice. Aceasta comisie va fi informata urgent de catre Consiliul National al Audiovizualului, daca se manifesta abateri de la programul electoral convenit.
Tot procesul electoral se va desfasura cu repeziciune, prefectii, primarii, politicienii si judecatorii fiind prinsi si ei in acest vartej. Primarii sunt obligati sa stabileasca in 3 zile sectiile de votare si sa le numeroteze in alte 5 zile.
Cei sapte judecator