PULSUL MEDICINEI Trebuie sa alerge la camerele de garda ale spitalelor cei care simt dureri de cap sau au senzatia de ameteli?
Doctor Ioana Dimitriu, director medical la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" si medic primar de medicina de urgenta, spune ca spitalele, in camerele de garda, se confrunta des cu situatii extreme, ori unii mai speriosi vin la spital la cea mai mica durere de cap sau primul vertij, ori altii mai neglijenti amana prezentarea la medic.
Sfatul directoarei Ioana Dimitriu este ca oamenii fara alte boli, oamenii tineri sa faca mai intai niste manevre de bun-simt in aceste situatii, sa inghita pastile folosite de regula in durerile de cap si in ameteli, apoi sa-si aleaga pozitia care le diminueaza durerea si, daca aceste masuri uzuale nu dau roade dupa o jumatate de ora, abia atunci sa se duca la spital. Daca insa oamenii mai varstnici stiu ca au o serie de alte boli, ei trebuie sa apeleze la medic.
In cazul durerilor de cap, daca ele sunt pulsatile si in ceafa, este semn de hipertensiune arteriala. In cefalee trebuie mai intai sa se inghita o pastila de algocalmin sau piafen, sau paracetamol, sau nurofen. Daca cefaleea nu se diminueaza, medicul trebuie consultat, fiindca se poate ajunge la un accident vascular cerebral. Daca durerea de cap il strange pe suferind ca un cerc de fier, poate fi vorba de o nevralgie sau exista o cauza neurologica, poate chiar o tumoare. Daca durerea se manifesta si deasupra sprancenelor, si in spatele ochilor, de vina poate fi o sinuzita.
La spital, suferindul trebuie sa raspunda constiincios la intrebarile medicului de urgente, fiindca e important cum actioneaza durerea de cap sau cum se manifesta ametelile: se invartesc doar lucrurile in jurul suferindului sau se invarteste si bolnavul cu lucrurile din jur. Cauzele pot fi neurologice, ba chiar si o tumoare cerebrala. PULSUL MEDICINEI T