Dezbaterile intense din Parlamentul Romaniei pe tema alegerilor anticipate si inundatiile de proportii care au lovit tara: acestea sunt doua dintre motivele oficiale pentru care la Universitatea de vara pentru romanii de pretutindeni nu a luat parte nici macar un politician roman. La Universitatea de Vara pentru Romanii de Pretutindeni, care s-a desfasurat toata saptamana la Izvoru Muresului, singurii reprezentanti ai statului roman au fost primarul din comuna Voslabeni si prefectul din Harghita.
Romanii din Ucraina nu mai reusesc sa studieze in limba materna. Cei din Timoc si-au pastrat o limba romana de muzeu, dar au greutati in recunoasterea lor ca minoritate, nu au scoli de 200 de ani, iar preotul care slujeste in singura biserica romaneasca a avut probleme cu politia din acest motiv. Romanii din Transnistria au murit doar pentru ca aveau curajul sa vorbeasca romaneste. In Bulgaria, profesorii de romana de la cele cateva scoli romanesti nu au fost platiti in 2005.
In ochii romanilor care sufera in comunitatile nerecunoscute din afara granitelor, statul roman este responsabil. Pentru ca nu i-a ascultat si ajutat indeajuns. La Universitatea de Vara pentru Romanii de Pretutindeni de la Izvoru Muresului n-a calcat picior de politician roman.
SCUZELE. Aproape 150 de romani din comunitati din toata lumea au venit sa dezbata probleme cu reprezentantii guvernului si ai mediului politic din Romania. Organizatorii au trecut in programul dezbaterilor reprezentanti ai tuturor partidelor politice, pe ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, mai multi reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, printre care si pe seful Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu.
Nici unul dintre invitati nu si-a facut aparitia. Si nici nu au desemnat vreun delegat. Mai mult, unii d