Peste 80 la suta dintre persoanele care fac varice au un serviciu care presupune statul indelungat in picioare sau pe scaun. Pentru a preveni pe cat posibil aparitia varicelor este recomandat mersul pe jos, in fiecare zi, cel putin o jumatate de ora. De asemenea, sunt indicate alergarea usoara si urcatul pe munte. Astfel este influentata ''in bine'' si circulatia sangelui, impiedicand aparitia stazelor venoase. Totodata, cand stati intinsi in pat, picioarele trebuie sprijinite de o perna sau de perete, astfel incat sa fie mai ridicate decat trunchiul.
Varicele devin mai pronuntate in zilele cu temperaturi ridicate. Acestea sunt niste vene superficiale dilatate, sinuoase, mai ales la nivelul picioarelor.
Varicele sunt destul de frecvente la femeile gravide. De asemenea, exista o predispozitie genetica spre varice: jumatate dintre persoanele cu varice au rude de sange cu aceeasi afectiune. Varicele sunt de doua ori mai frecvente la femei decat la barbati. Pacientii ale caror picioare sunt grav afectate de varice resimt la nivelul membrelor inferioare furnicaturi si durere. In timp, la nivelul gleznei, pielea devine mai inchisa la culoare si pot aparea eczeme. Cea mai grava complicatie este ulcerul varicos - un asa-numit crater la nivelul regiunii gleznei. O alta complicatie este tromboflebita superficiala, care se manifesta prin dureri la nivelul venei afectate si, chiar, febra.
In cazul varstnicilor se pot dezvolta dilatatii anevrismale ale venelor varicoase, existand riscul ruperii lor si al producerii unor hemoragii locale.
Tratamentele pot consta in unguente si pastile. In cazurile grave se poate apela si la un tratament chirurgical.
Peste 80 la suta dintre persoanele care fac varice au un serviciu care presupune statul indelungat in picioare sau pe scaun. Pentru a preveni pe cat posibil aparitia varicelor este recomandat mersul pe jos