O parte din sinistratii din judetul Galati au inceput sa-si caute mortii. Altii raman inca refugiati in podurile caselor. Dezastrul provocat de revarsarea Siretului a continuat si ieri, dar oamenii asteapta ziua in care apele se vor retrage.
Pentru zeci de sateni din Sendreni, noaptea de joi spre vineri a fost una de veghe. Adunati in jurul focurilor, localnicii au pazit stavilarul format din saci de pamant ridicat in calea apelor Siretului. Oamenii au avut insa norocul sa respire usurati in zori, pentru ca temuta viitura nu a fost atat de mare pe cat se astepta. Apa Siretului a acoperit o portiune din drumul care leaga Sendreniul de municipiul Galati, dar nu a facut alte pagube si dupa cateva ore s-a retras.
BLOCATI. Siretul ramane totusi un pericol pentru cei care traiesc pe malurile sale. Localitatea Namoloasa este inconjurata de ape de mai multe zile. Din cele 2.216 persoane din comuna, in noaptea dinaintea viiturii au fost evacuate 600. Restul au refuzat sa-si paraseasca gospodariile si s-au refugiat in podurile caselor sau chiar pe acoperisurile acestora. Lipsiti de curent electric, oamenii nu au nici provizii sau apa potabila. In zona a ajuns ieri-dimineata si prefectul judetului Galati, Mihai Capra, incercand sa-i convinga pe localnici sa-si paraseasca gospodariile.
La primele ore au plecat spre Namoloasa si cateva dube incarcate cu apa minerala pentru sinistrati. O situatie speciala este cea a primarului comunei Namoloasa, Valerian Todita, care este paralizat si a refuzat sa-si paraseasca gospodaria. "Este in casa, in pat. Nu vrea sa plece. Acum situatia de aici, de la Namoloasa, este oarecum mai buna. Asteptam sa se retraga apele. Intre timp incercam sa-i ajutam pe oameni cu ce putem, cu apa, mancare si medicamente. Sunt jandarmi in comuna care pazesc locuintele celor care au plecat din calea apelor", a declarat prefectul Mihai Capra. @N_