Istanbulul este un oras aflat la confluenta a doua continente, fiind situat intre Europa si Asia. Prin inima sa, Bosfor, curg apele Marii Negre, ale Marii Marmara si Golden Horn. Fosta capitala a trei imperii: Roman, Bizantin si Otoman, Istanbulul de azi onoreaza si isi pastreaza cu sfintenie mostenirea unui trecut atat de bogat, privind in acelasi timp catre viitor.
Orasul isi fascineaza vizitatorii prin nesfarsita sa varietate. Nenumaratele muzee, bisericile, palatele, marile moschei, bazarele si peisajele mirifice insotesc fiecare pas pe care turistii il fac pe stradutele incarcate de memorii. Capitala imperiala vreme de mai bine de 1.500 de ani, personalitatea orasului reflecta dominatia straina pe care a cunoscut-o prin monumentele, zidurile si ruinele care se alatura celorlalte lucrari arhitecturale care reflecta ceva din splendoarea trecutului.
Daca stai pe malul vestic al Bosforului, contempland luminile rosii ale amurgului ce se oglindesc in ferestrele de pe celalalt mal, intelegi dintr-o data de ce, cu secole in urma, colonistii au ales acest loc pentru constructia unuia dintre cele mai frumoase orase ale lumii.
Amurgul este momentul in care te poti convinge cu adevarat ca Istanbulul a fost unul dintre cele mai glorioase orase ale lumii antice, calitate pe care si-a pastrat-o pana in zilele noastre.
Un oras al moscheilor, palatelor si muzeelor
Portiunea dintre Marea Marmara si Golden Horn este numita si "Peninsula Istoriei" datorita numeroaselor lucrari otomane, bizantine si romane. Palatul Tokapi, resedinta sultanilor otomani, Ayasofya, bijuteria arhitecturii bizantine, moscheile de la Suleymaniye si Sultanahmet care domina cerul Istanbulului… toate se regasesc aici.
Portiunea de pe tarmul opus lui Golden Horn era cunoscuta sub numele de "Pera" (tarmul celalalt, in limba turca). Intemeiat in secolul XII