Nivelul apei a ramas peste cotele de inundatie in cazul multor rauri si meteorologii se asteapta sa apara probleme.
Cele mai afectate raman cursurile mijlocii si inferioare ale Oltului si cursurile inferioare ale Buzaului, Argesului, Siretului pe care se vor mai produce cresteri prin propagarea viiturilor.
SIRETUL. Prima pe lista de avertizare este zona localitatii Lungoci, din judetul Vrancea, unde se intalnesc raurile Putna, Siret si Trotus, inainte de varsarea in Dunare. Nivelul apei inregistrat la ora 13:00 a fost de 660 cm, in scadere usoara fata de nivelul inregistrat la ora 8:00 - 698 cm. La statia hidrometrica Sendreni (jud. Braila), nivelul apei inregistrat la ora 13:00 a fost de 615 cm. "De regula, pe Trotus sunt 25 m/s, iar acum sunt 1.007 m/s, de 40 de ori mai mult decat normal", a spus Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului. In cursul zilei a plouat pe afluentii raului Siret (Trebis, Negel si Barlad), ceea ce a condus la cresterea nivelurilor acestuia.
PERMANENTA. La cererea autoritatilor locale, Hidroelectrica utilizeaza sistemul propriu de avertizare a populatiei in caz de dezastru, cu sirene electronice, stare de fapt care a permis dispeceratelor locale transmiterea de mesaje vocale preinregistrate, respectiv de mesaje sonore specifice. Societatea asigura permanenta personalului de interventie si a mijloacelor specifice necesare, activandu-se in acest sens comitetele locale de urgenta de la sucursalele din teritoriu.
ALERTA "In momentul in care sunt depasite cotele de atentie, intra in alerta sistemul si observatorii. Aceste cote sunt impartite in trei etape. Prima este cota de atentie, urmatoarea este cota de inundatie, iar ultima este cota de pericol, care, daca este depasita, precis inseamna pagube mari in zona", spune George Stancescu. La cotele de atentie se afla urmatoarele ra- uri: Mures - Ocna Mur