Anul acesta, ciclicitatea sezoniera nu este in favoarea romanului. In mod obisnuit, statistica lasa in aceasta perioada guvernantii sa se bucure de vacantele de vara. Agricultura era parghia de calmare a evolutiei inflatiei. "Scorurile" de pe tarabele din piata si evolutia cursului de schimb domoleau tendinta ascendenta indicelui preturilor de consum.
In dorinta de a contrazice prognoza "meteo" din 2005 a economiei romanesti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dadea ca sigura o luna august cu preturi in scadere. Pentru salvarea ultimei tinte de inflatie anuala, 7,5 la suta, Isarescu si-a pus in cap lumea bancara.
Limitarea creditarii, cu precadere a celei in valuta, se dovedeste azi la fel de inspirata cu a da cu insecticid in frigider din dorinta de a distruge gandacii din bucatarie. Suplimentand deficitul bugetar, guvernul, care o fi el, s-ar putea sa le ofere un suport celor care au ramas fara case si agoniseala de-o viata.
Creditul bancar ar fi fost insa o solutie financiara individuala pentru romani de a-si reaseza in coltul stiut televizorul luat de ape.
Sa fi ajuns Consiliul de Administratie al BNR la intelepciunea care lipseste guvernului actual nedand drumul inca la publicarea noilor norme de creditare in Monitorul Oficial?! Vorbind despre guvern, constatam ca apa i-a oferit o scuza in chinul incheierii acordului cu Fondul Monetar International. Acum nu mai are nevoie de dovezi de crestere a veniturilor bugetare.
Suna defetist, dar e posibil sa nu mai fie nevoie de un acord de asistenta, ci de unul clasic cu transe fixe de imprumut. Dupa ce ne-am innamolit in negocierile cu finantatorii internationali, suntem pe punctul de a pierde orice contact si cu termenul fixat al aderarii. Puhoaiele de apa si perspectiva decalarii termenului de aderare scot la suprafata realitatea.
Am adus tarifele l