Tocmai pentru ca inundatiile sunt grave, nu are rost sa ne jucam cu ele. A vorbi fara incetare despre lucruri pe care nu le leaga decat pasiunea noastra pentru rime usoare, barfa fara frontiere si stricaciune imediata e o pacoste, nu o dovada de istetime. Ce au in comun inundatiile si anticipatele? De unde ideea ca apele revarsate impun anularea alegerilor?
Mircea Geoana a aflat, sfatuindu-se cu propria imaginatie, ca din pricina alegerilor tara va ramane neguvernata pe timpul inundatiilor. Mircea Geoana! Cine e Mircea Geoana? Liderul unui partid care si-a castigat locul inlaturandu-l pe primul hidrolog al tarii. Dupa anticipate, cand PSD va deveni un partid mic si cochet, razbunarea hidrologului il va ajunge pe Geoana.
Va fi, atunci, mai usor de inteles de unde izvoraste disperarea patriotica pe care o expune, azi, liderul PSD. Insa indemnul la stingerea anticipatelor sub pretextul inundatiilor nu e un tril singuratic. Ideea a devenit refren mediatic. Inca inainte de amfibiile armatei, napastuitii loviti de ape au fost vizitati de profesionistii parerilor si de campionii tristului umor public romanesc.
Recomandarea lor: un farmec politic de rau. Continutul: strapungeti anticipatele cu o tepusa! Apele vor da inapoi, ploaia se va opri, casele se vor recladi. Semnat: noi, continuatorii superstitiilor antipolitice romanesti.
Nimic nu e nou sau intamplator in campania de discreditare a alegerilor anticipate! In spatele acestei idei se afla o tehnica veche: chemarea la solidaritatea cu propria mizerie. Aceasta manevra a fost adusa la desavarsire, in ultimii 50 de ani, tocmai pentru a descuraja autonomia de gandire si pentru a inregimenta multimile in tarcul patriotismului pasiv.
Va aduceti aminte? Ori de cate ori regimul comunist avea o problema si ori de cate ori ceva ii deranja obisnuintele, izbucnea solidarita