Presedintele Traian Basescu a trimis spre analiza Curtii Constitutionale reglementarile legislative privind reforma in domeniile Proprietatii si Justitiei, chiar daca pentru legile proprietatii exista deja o ordonanta de urgenta care, normal, ar trebui sa-si produca efectele.
Asa cum a promis imediat dupa intalnirea pe care a avut-o in cursul zilei de marti la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor parlamentare, dar si cu judecatorii Curtii Constitutionale, seful statului nu a asteptat ca acele patru articole "proaspat" votate de Parlament sa fie contestate.
Pentru orice siguranta, presedintele Basescu a solicitat Curtii Constitutionale sa-si exprime punctul de vedere nu doar asupra celor patru articole invocate ca motiv pentru declansarea crizei politice, ci si asupra intregului pachet legislativ pentru care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.
Judecatorii vor trebui sa analizeze intregul pachet legislativ la care se adauga si "unele masuri adiacente, adoptate in sedinta Camerelor reunite din sesiunea extraordinara". Presedintele solicita Curtii Constitutionale sa se pronunte si cu privire la felul in care Parlamentul a pus de acord prevederile legii cu decizia Curtii in care a respins unele articole privind reforma in Justitie.
Parlamentul a aprobat in sedinta de miercuri, cu o larga majoritate, forma modificata a celor patru articole controversate. Presedintele Basescu avertizase partidele politice ca, indiferent daca cele patru articole sunt sau nu contestate de vreo formatiune politica, el tot va solicita punctul de vedere al Curtii Constitutionale.
In cazul in care Curtea nu mai are nici un fel de obiectie la cele patru articole precum si la intregul pachet, presedintele Basescu ar trebui sa promulge legile proprietatii si ale justitiei si astfel procesul de reforma