Au o cariera prestigioasa in spate, dar nu se dau dusi din universitati, chiar daca au virsta pensionarii. Cu totii au aproape aceeasi impresie, ca fara ei universitatea se prabuseste. Nu vor in ruptul capului sa lase locul altora mai tineri. La „Cuza", 35 de profesori universitari trecuti de 65 de ani au cerut prelungirea activitatii, insa doar 20 au primit un raspuns favorabil.
La Agronomie cererile a 26 de dascali au fost respinse, in timp ce la Politehnica din 35 de universitari aflati la virsta pensionarii vor ramine doar 15. La UMF, mai bine de o treime din cei 166 de universitari trecuti de 65 de ani vor fi pensionati.
Aici, universitatea ii va trece in categoria profesorilor consultanti si le va completa pensia pina la valoarea minima a salariului unui profesor, adica 16,5 milioane de lei.
Invatamintul universitar intre nou si vechi. Uniunea Europeana cere institutiilor de invatamint superior sa renunte la managementul invechit si sa adapteze sistemul standardelor europene. In plus, alocatiile bugetare insuficiente impun universitatilor sa reformeze activitatea didactica.
Desi legislatia europeana prevede pensionarea profesorilor care au peste 65 de ani, masura nu a fost aplicata de toate universitatile iesene. Este adevarat, o masura nu foarte populara, dar absolut obligatorie in actualul context al integrarii europene.
Aflata in impas financiar, Universitatea Tehnica a taiat in acest an in carne vie, chiar daca profesorii pensionabili si-au sustinut cauza cu lacrimi sau cu amenintari. La Universitatea „Al. I. Cuza", pensionarea celor peste 65 de ani a devenit o obisnuinta, dar dupa multi ani, in care conducerea universitatii si-a sustinut cu fermitate punctul de vedere.
La Universitatea de Medicina si Farmacie