FERICIRE O portie de sanatate, o pozitie sociala mai buna, o familie implinita si ceva calatorii prin lume sunt, cred romanii, cheile care deschid poarta fericirii.
Fericirea e un lucru marunt (...) Un pitic ce danseaza, canta o trupa autohtona. Sunt vorbele care exprima starea de fericire mai bine decat orice altceva am auzit pana acum despre acest sentiment.
ALTCEVA. Aproape toti oamenii pe care i-am intrebat in momente importante ale vietii lor ce si-ar dori au raspuns: Sanatate. Ca, daca ea exista, restul lucrurilor vin de la sine, au zis. A fost si raspunsul a 50,4% dintre cei chestionati in sondajul CURS. Pe locul al doilea, banii deschid usa fericirii pentru 24,1% dintre cei intervievati. Intr-o proportie mai mica, 6,3% dintre subiecti sunt de parere ca o pozitie sociala mai buna este conditia fara de care fericirea nu-ti bate la usa. Dictionarul explicativ al limbii romane defineste fericirea ca pe o stare de multumire intensa si deplina. Ne poate insa multumi ceva atat de intens si atat de deplin, incat sa simtim ca nu ne mai dorim nimic altceva?
Fericirea, ca si iubirea, a fost dintotdeauna inaltata de poeti, cantata de artisti si analizata de filozofi. Multi au descoperit ca, pentru fiecare dintre noi, fericirea inseamna altceva. In iuresul contemporan, sanatatea, bogatia si pozitia sociala ar fi, cred romanii chestionati, cele trei ingrediente principale pentru delicatesa numita Fericire.
Daca luam insa "o gramada" de oameni sanatosi, una de bogati si una de bine pozitionati social si-i intrebam pe toti daca se simt fericiti, probabil, sau mai mult ca sigur, raspunsul nu va fi pozitiv in aceeasi proportie. Visam cu totii la fericire si credem ca ea va veni o data cu implinirea dorintei celei mai arzatoare, o data ce gasim ceea ce ne lipseste si ne vom lafai intr-un sentiment confortabil.
Apoi, vom dori insa la fel de mult alt