Romania isi face bagajele sa intre in Europa. Cum arata, insa, aceste bagaje, ce se afla in ele si cat sunt de grele nu stiu nici macar politicienii. Transilvania si Banatul sunt singurele zone care au cunoscut, cu exceptia Bucurestiului, o dezvoltare economica serioasa.
Dar aceasta stare de fapt nu a fost niciodata raportata la vreunul din statele europene, ci mai mult comparata cu celelalte trei provincii istorice ale Romaniei ‹ Moldova, Muntenia si Oltenia.
O radiografie comparativa a Transilvaniei si Banatului cu orice alta zona sau stat european scoate in evidenta faptul ca pana si aceste doua regiuni "superdezvoltate" sunt departe de a face fata exigentelor integrarii in UE.
Justitia, inabusita in complicitati locale si vicii de sistem
Curtile de apel, tribunalele si judecatoriile din Transilvania si Banat sunt departe de modelele europene. Personalul este insuficient, fiecare magistrat fiind nevoit sa judece mult mai multe procese decat ar putea in mod normal. Din aceasta cauza, timpul afectat studierii fiecarui dosar scade semnificativ.
Spre exemplu, magistratii Tribunalului Targu-Mures au repartizate fiecare peste 100 de dosare pentru o sedinta. Schema de personal este deficitara, din 24 de posturi fiind ocupate doar 8. Media de procese pe rol pentru fiecare magistrat este mult mai mare decat in orice alta tara membra a Uniunii.
In plus, actul de Justitie este, in opinia organizatiilor care lupta pentru drepturile omului, viciat de micile complicitati locale aparute intre magistrati. Spre exemplu, la Aiud (judetul Alba), unele dintre procese sunt suspectate ca se judeca in "familie", adica sotul se afla de o parte a legii, iar sotia de alta, respectiv din postura de avocat si cea de procuror.
D