Rosii a la Murcia.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg rosii mari si coapte, 2 catei de usturoi, 3 linguri otet aromat, 1 lingurita seminte de chimen, 1 varf de cutit boia de ardei, 100 ml ulei de masline, 4 crengute de cimbru proaspat, sare, piper.
Mod de preparare:
Opariti rosiile, tinandu-le cateva secunde in apa clocotita, curatati-le de pielita, taiati-le in doua si presati-le usor pentru a elimina semintele. Tocati apoi marunt miezul uneia dintre ele si taiati-le pe celelalte rondele groase de 1 cm. Asezati-le pe un platou mare, intr-un singur strat, in asa fel incat sa nu se suprapuna (pe cat posibil).
Curatati usturoiul, tocati-l marunt si puneti-l intr-o piulita impreuna cu rosia maruntita, sare si piper. Adaugati otetul, boiaua si jumatate din semintele de chimen si pisati-le bine, pana ce obtineti o pasta omogena. Turnati si uleiul in piulita si amestecati.
Turnati sosul astfel obtinut peste rondelele de rosii, presarati deasupra chimenul ramas, decorati-le cu frunzulite de cimbru si serviti-le imediat.
Sardine cu sos acrisor
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg sardine, 100 g faina, 1 ardei iute, 2 linguri otet de vin, 2 lingurite boia de ardei, 1 lingura chimen pisat, 6 catei de usturoi, 150 ml ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati usturoiul si tocati-l marunt. Curatati sardinele (dupa ce ati indepartat capetele), spalati-le, stergeti-le cu un servet si dati-le un praf de sare si de piper. Tavaliti-le prin faina, prajiti-le in uleiul incins si asezati-le intr-un vas adanc.
Puneti tigaia din nou pe foc si peste uleiul in care ati prajit pestele adaugati usturoiul, boiaua, chimenul si ardeiul iute curatat si taiat marunt. Sarati, turnati otetul si 4 linguri cu apa calda si lasati sosul sa fiarba 2 minute, la foc iute.
Turnati sosul peste sardinele prajite, acoperiti-le c