Uzina de la Halanga produce cea mai buna apa grea din lume. Exporturile au asigurat plata ratelor pentru centrala nucleara Cernavoda. La vreo sapte kilometri de Drobeta Turnu-Severin, o increngatura uriasa de tevi si bazine mai mult sau mai putin ruginite se lateste pe o latura a drumului national ce duce la Targu-Jiu. Este Uzina de apa grea, unica unitate de acest tip din Europa si cel mai mare producator de profil din lume.
Uzina de apa grea se numeste oficial Sucursala ROMAG-PROD si s-a nascut prin Decretul nr. 400 din anul 1979, dar proiectul de executie a fost aprobat abia in 1990, printr-un ordin al ministrului Industriei Chimice si Petrochimice. Se intinde pe o suprafata de 70 de hectare si are 1.500 de angajati, ramasi in functie dupa ce au fost filtrati prin doua-trei etape de disponibilizari. La inceputul Uzinei, numarul angajatilor era de 4.500.
RAZA DE INFLUENTA. Apa grea pe care o produce uzina de la Halanga este moderatorul si agentul termic primar de care are nevoie Centrala Nucleara de la Cernavoda pentru a functiona. Pentru a se construi acest colos industrial, cateva sate ale comunei Izvoru Barzei au fost stramutate. Casele oamenilor au fost mutate nu numai de pe locul unde exista uzina in sine, ci si pe o raza de 1,6 kilometri, numita "raza de influenta", o suprafata care trebuie controlata de angajatii uzinei. Motivul priveste mai putin siguranta nationala, cat pericolul de moarte, pentru ca materia prima pentru obtinerea apei grele este hidrogenul sulfurat, un gaz extrem de toxic, inflamabil, exploziv si foarte coroziv. Hidrogenul sulfurat poate ucide un om in cateva secunde la concentratii foarte mici. "Acest gaz miroase a ou clocit", ne explica directorul Uzinei de apa grea, Marius Cristian Preda.
Ultima data cand hidrogenul sulfurat a facut victime la Halanga a fost in 1993, cand patru oameni au murit gazati in incinta c