Pragul maxim de detinere la societatile de investitii financiare (SIF) a fost majorat prin ordonanta de urgenta de catre Guvern la finalul saptamanii trecute, ceea ce i-a luat prin surprindere pe investitorii de la Bursa si a provocat o crestere accentuata a cotatiilor actiunilor SIF.
Conform ordonantei de urgenta, orice investitor va putea detine maximum 1% din capitalul unui SIF, fata de limita de 0,1% prevazuta pana acum in statutele SIF-urilor.
Actiunile SIF-urilor au urcat vineri cu aproape 4% in cateva minute inainte de a fi suspendate de la tranzactionare datorita comunicatului privind ridicarea pragului venit de la Ministerul de Finante.
Primele informatii privind ridicarea pragului au aparut pe piata inca de joi, SIF-urile castigand peste 7% in ultimele doua zile de tranzactionare ale saptamanii trecute.
Eliminarea sau macar majorarea pragului de detinere la SIF-uri era ceruta insistent de investitorii de pe piata de capital de mai multi ani si a fost de cateva ori la un pas de a fi adoptata.
Ordonanta a fost aprobata de Guvern la propunerea Ministerului de Finante, in ultima sedinta a mandatului, alaturi de alte aproximativ 200 de acte normative. Inca de la finalul saptamanii trecute, primul-ministru a anuntat ca isi va prezenta astazi demisia.
Unii dintre conducatorii SIF-urilor au criticat dur prevederile ordonantei de urgenta si graba cu care Guvernul a adoptat-o, in timp ce altii se declara de acord cu prevederile.
"Nu imi dau seama ce era asa de urgent in ridicarea pragului la SIF-uri, in conditiile problemelor create de inundatii. Prevederile erau oricum in discutie in Parlament.
Ministrul de finante are destule probleme pe care nu este in stare sa le rezolve, cum ar fi cota unica, dar vad ca e mai mult preocupat de SIF-uri", a declarat Petre Szel, presedintel