Personalul din sectorul bugetar va beneficia, totusi, de indexare salariala in luna octombrie - care va acoperi cresterea prognozata a indicelui preturilor de consum din acest an -, dupa ce Guvernul a decis, in sedinta de joia trecuta, sa revina asupra deciziei de amanare a cresterii salariilor. Reprezentantii sindicatelor cred ca Guvernul a luat aceasta decizie in perspectiva alegerilor anticipate, care, dupa toate probabilitatile, se vor desfasura la toamna.
In ultima sedinta, Executivul a abrogat, printr-o ordonanta de urgenta, articolul 3 din OUG 63/2005 care stabilea masuri de reducere a cheltuielilor de personal la cinci procente din Produsul Intern Brut, nivel convenit cu Fondul Monetar International si prevazut in bugetul de stat rectificat.
Una dintre masuri era amanarea datei de majorare a salariilor personalului bugetar pana la 1 ianuarie 2006. La momentul respectiv, purtatorul de cuvant al Guvernului preciza ca amanarea indexarii salariilor personalului bugetar pe 2006 este necesara pentru a impiedica o crestere accelerata a inflatiei.
Decizia Guvernului de a reveni asupra masurii de amanare a majorarilor salariale a fost justificata, ieri, de purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, prin cresterea incasarilor bugetului de stat. Conform oficialului guvernamental, in primele sase luni ale acestui an, incasarile bugetului de stat au inregistrat o crestere cu 6.212,7 miliarde lei vechi fata de nivelul luat in calcul la intocmirea bugetului pe 2005. Prevederile incluse in OUG 63/2005 cu privire la suspendarea procedurilor de ocupare prin concurs a posturilor vacante din sectorul bugetar si sistarea premiilor lunare pentru toate categoriile de personal bugetar, cu exceptia premiului anual, raman insa valabile.
Intrebat daca decizia Cabinetului de a acorda, totusi, salarii mai mari personalului bugetar in luna octombrie afec