Ignoranta si lipsa unei educatii sanitare sunt principalii factori care duc la cresterea numarului de bolnavi cronic. Multi ieseni nu au aflat inca faptul ca dupa implinirea varstei de 18 ani au dreptul si chiar obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru un control general gratuit.
Doar pensionarii din mediul urban si copiii sunt, potrivit evidentelor medicilor de familie, in topul celor care merg cel mai des la un consult medical. Pensionarii care sufera de diverse boli cronice, mamicile, copiii si cadrele didactice sunt "cei mai constiinciosi" in ceea ce priveste efectuarea controlului anual, la cabinetele medicilor de familie.
Populatia activa este cea care nu vine la controlul anual. Adultii se considera sanatosi, scapand din vedere faptul ca poate fi vorba despre o sanatate aparenta. Exista boli asimptomatice care nu au forme violente de manifestare, dar care, ulterior, nu mai pot fi vindecate complet.
Oamenii de la tara vin la medic doar cand boala se agraveaza
O echipa de medici de la Spitalul Municipal Pascani a oferit consultatii gratuite persoanelor din mediul rural, in cadrul unei caravane medicale condusa de deputatul Grigore Craciunescu.
In urma a catorva sute de controale medicale realizate in doua comune din judetul Iasi, acestia au ajuns la concluzia ca in mediul rural ignoranta oamenilor in privinta gravitatii unor afectiuni este totala. Unii dintre ei nici nu stiu ca ar trebui sa mearga periodic la medic sau ca au dreptul la retete gratuite sau compensate.
"La consultatiile medicale din comuna Mironeasa am descoperit o femeie cu o tumora de marimea unei mingi de tenis care a refuzat pur si simplu sa mearga la medic. Din pacate, acesti oameni ajung la un consult in faza terminala a bolii cand nu se mai