Zilele trecute, la Muzeul "Enescu" a fost lansat - cu mare fast - primul volum al Enciclopediei Muzicii Romanesti. Autor este muzicologul Viorel Cosma, personalitate laborioasa, autor pana in prezent a 86 de carti si a peste 5000 de studii, eseuri si recenzii aparute in 15 tari.
Enciclopedia Muzicii Romanesti este expresia unei munci exceptionale de cercetare, desfasurata timp de peste 55 de ani. Este prima lucrare de tip enciclopedic din cultura romaneasca, prezentand fenomenul artei sonore, incepand cu secolul al V-lea i.C. si pana in zilele noastre. Tematica intregii lucrari cuprinde 3000 de compozitori, muzicologi, critici muzicali, folcloristi, bizantinologi, etnomuzicologi, peste 10.000 de interpreti (de muzica culta, populara, sacra, usoara, folk, pop, rock, jazz), profesori, teoreticieni, editori si librari muzicali, reviste si anuare muzicale, titluri de filme, opere, operete, vodeviluri si balete, muzee si case memoriale, festivaluri si concursuri, formatii camerale si orchestrale, filarmonici, opere, operete si teatre de revista, institutii si asociatii muzicale, scoli, academii, conservatoare si universitati muzicale, denumiri din folclor si bizantinologie, distinctii, titluri artistice, premii nationale, localitati muzicale. Aparatul critic este amplu si cuprinde elemente de bibliografie, discografie, filmografie si videografie. Aparuta la Editura "Arc 2000" in conditii grafice remarcabile, lucrarea are 550 de pagini, 200 de fotografii, planse color si alb-negru si se adreseaza atat specialistilor, cat si intelectualilor, prin multimea interferentelor artei sunetelor cu celelalte arte si cu stiinta.
Secretul realizarilor exceptionale ale lui Viorel Cosma? "Am adunat pana in prezent peste 2.000.000 de fise. Asa ceva nu are nici macar Biblioteca Academiei Romane! Am lucrat numai cu fise, pentru ca este cel mai operativ si serios sistem de