Radicalii maghiari cer UDMR sa isi uneasca eforturile pentru a forma o strategie electorala care sa reprezinte toti maghiarii din Transilvania.
In schimbul sprijinirii UDMR pentru a depasi pragul electoral, Laszlo Tokes pune o singura conditie, asigurarea unei "autonomii adevarate". Marko Bela sustine insa ca formatiunea sa poate avea peste 6 procente singura, dar vor mai exista consultari cu grupari din randul comunitatii maghiare, in perspectiva alegerilor anticipate.
Reprezentantii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Consiliului National al Secuilor si cei ai Uniunii Civice Maghiare s-au intalnit sambata, la Targu Mures, la initiativa presedintelui Consiliului, Laszlo Tokes.
Plecand de la premisa ca declansarea alegerilor anticipate da posibilitatea democratizarii vietii publice a maghiarilor din Transilvania si ca este nevoie de un dialog general in special cu elita politica romaneasca, s-a ajuns, inevitabil, la problema autonomiei teritoriale. "Dorim sa ajungem la intelegere cu UDMR in privinta organizarii alegerilor si a asigurarii reprezentarii parlamentare prin intelegere, pe principiile noastre de autonomie (...). Noi dorim o autonomie adevarata, nu cea din proiectul de lege a minoritatilor proiectat de expertii UDMR. Dorim o adevarata autonomie, un adevarat dialog si o adevarata unitate in jurul autonomiei, de principiu, si nu una totalitara, promovata de conducerea UDMR. Suntem gata ca, potrivit legii electorale, sa facem tot ce e cu putinta pentru a dobandi reprezentarea in Parlamentul Romaniei", a declarat Tokes. In opinia sa, un criteriu decisiv pentru persoanele care candideaza in prealegeri ar fi sa-si insuseasca principiul politic al autonomiei.
Potrivit presedintelui Consiliului Alesilor UCM, Szilagy Zsolt, autonomia culturala si cea regionala pot fi implementate in Romania, dandu-se astfel "un raspuns eur