Cu sau fara premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Traian Basescu s-a aflat de vineri pana duminica in zonele afectate de inundatii.
Concluziile prezidentiale: nu este necesara instituirea starii de urgenta, iar pierderile de vieti omenesti ar fi putut fi evitate daca erau luate in considerare avertismentele autoritatilor.
Seful statului considera insa ca insistentele pentru declararea starii de urgenta nu se justifica, in conditiile in care numarul persoanelor evacuate si al hectarelor de teren agricol inundate sunt nesemnificative in raport cu populatia si suprafata agricola totala a tarii.
"Cei care cer acest lucru sunt cel putin demagogi, daca nu inconstienti, pentru ca, daca nu stiu, ii consideram inconstienti, daca stiu si o cer, sunt de-o demagogie rara si arata cat de mic este unul care a fost etichetat «prostanacul» sau unul care a raspuns toata viata lui de Ape, iar acum se arata enervat de ce se intampla cu apele", a raspuns seful statului cererii PSD si a lui Ion Iliescu privind instituirea starii de urgenta.
El a lansat un apel la "cumpatare" si la "iesirea din starea de isterie nejustificata", aratand ca in zonele inundate - in principal in judetele Buzau, Vrancea si Galati - trebuie actionat "rece", pe baza prioritatilor, fara "principii sentimentale" si fara ca dimensiunea calamitatilor sa fie generalizata la nivel national. Traian Basescu a apreciat ca prioritatea imediata a autoritatilor trebuie sa fie salvarea persoanelor sinistrate si asigurarea strictului necesar din punct de vedere al alimentatiei si adapostului, urmatoarele actiuni avute in vedere fiind refacerea infrastructurii si a retelelor de utilitati publice afectate, precum si acordarea de ajutoare pentru reabilitarea gospodariilor, in functie de resursele financiare disponibile.
Autoritatile au instituit starea de alerta in judetele Bacau, Vrancea