Un numar mare de institutii bancare si-au aratat interesul pentru preluarea pachetului majoritar al BCR. Printe aceste institutii bancare intalnim si bancile belgiene Fortis, KBC si Dexia. KBC este cea mai prezenta institutie financiara de pe piata capitalului est-european. Fortis a avut un debut remarcabil pe piata turca, cu cateva luni in urma achizitionand Disbank pentru 1 miliard de euro.
Cotidianul de la Bruxelles, La Libre Belgique, se ocupa de atractivitatea BCR-ului pentru investitorii din Belgia, intr-un recent articol sub titlul "Ce-i atrage pe belgieni in Romania".
Exista toate ingredientele pentru ca firmele straine sa fie interesate de investitii in Romania. Romania este o tara de talie semnificativa (22 milioane locuitori), are o economie care se dezvolta, iar integrarea in Uniunea Europeana se profileaza pentru 2007.
Ca si Bulgaria, Romania se afla intr-o perioada de crestere economica sustinuta (in jur de 5% in 2004 si 2005) si cu o inflatie care se mentine in limite reduse.
Competitia pentru prima banca romaneasca nu este deloc surprinzatoare. Se vehiculeaza o suma de 1,5 miliarde de euro pentru preluarea pachetului majoritar al bancii.
KBC, una din candidatele la achizitia BCR, este cea mai prezenta institutie financiara de pe piata capitalului est-european, fiind urmata de bancile italiene Unicredito si Intensa si austriecii de la Bank of Austria.
Ca in cazul oricarei tari din regiune, activitatea bancara din Romania este foarte promitatoare, caci vor trebui finantate necesitatile unei populatii de
22 milioane de locuitori, cerinte aflate mereu in crestere.
S-a ajuns la situatia ca tot ceeea ce putea fi vandut in aceasta parte a Europei sa fi fost deja vandut. "Aproape nu mai exista vreo banca care sa nu fi fost deja achizitionata sau care urmeaza sa fie ac