Societatea franceza SADE CGTH a avut un inceput "furtunos" la Cluj in privinta nerespectarii normelor muncii. Firma a inregistrat, pana in prezent, patru accidente de munca, soldate cu cinci accidentati grav, toate in anul fatidic 2004. In 2005, insa, liniste si pace la acest capitol, chiar daca lucrarile s-au extins si au "ciopartit" tot orasul.
Cel putin aceasta este situatia raportata de firma la Inpectoratul Teritorial de Munca. Dintre accidente, doua se disting si aduc anchetatorii pe capul SADE. ZIUA de Cluj va prezinta drama unor fosti muncitori ai companiei franceze.
Sute de clujeni nemultumiti au apelat in ultima vreme "telefonul primarului", pentru a-si prezenta nemultumirile legate de modul de operare al societatii SADE, care a fost amendata de Primarie de 17 ori. Un numar la fel de mare de cetateni a "incins" linia telefonica de la Electrica, pentru ca angajatii SADE au retezat sistematic cablurile de curent electric, lasandu-i pe clujeni in bezna.
Luand in calcul problemele create de firma franceza, ZIUA de Cluj a avut curiozitatea sa afle cat de profesionist se lucreaza - pe bani europeni, retineti! - la SADE. Raspunsul primit de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) ridica semne de intrebare asupra francezilor.
Conform normelor metodologice privind comunicarea, cercetarea, inregistrarea, raportarea si evidenta accidentelor de munca, accidentele cu incapacitate temporara de munca sunt inregistrate si cercetate de catre angajatorul la care s-au produs acestea. In cazul nostru, SADE. Societatea poate apela la o firma de consultanta.
Apoi, accidentele sunt raportate si inregistrate la ITM, prin asa-numitele formulare pentru inregistrarea accidentului de munca (FIAM). Prin urmare, daca angajatorul se incapataneaza, poate sa nu raporteze ac