"Curierul National" va ofera un ghid practic pentru a va proteja economiile de escrocheriile financiare
Pentru ca "au dormit linistiti", romanii au pierdut 300 de milioane de euro
In Romania, dupa revolutie, "teapa" a devenit sport national. De la "Caritas" la "Mondoprosper", de la "Gerald" la "Philadelphia", SAFI, FNI sau FNA, romanii si-au dovedit inventivitatea si creativitatea, insa in sensul negativ al cuvantului. Populatia pare sa inghita, in continuare, cu pofta, mega-escrocheriile care le golesc buzunarele; unii pentru ca vor sa devina putred de bogati peste noapte, altii pentru ca "vaneaza" chilipiruri.
De cele mai multe ori, insa, "vanatorul" de chilipiruri se transforma in vanat pentru tepuitorii cu diplome in economie. Cazul recent al MTS Leasing este graitor in acest sens. Va prezentam, in continuare, cateva dintre cele mai raspandite "tepe", cu speranta ca va vor folosi la evitarea lor.
"Scorul" celor mai cunoscute mega-escrocherii: 300 de milioane de euro
Jocurile piramidale si fondurile de investitii au avut, pentru milioane de cetateni, o atractivitate soldata cu tot atatea buzunare goale.
In ordine cronologica, cele mai importante jocuri la care cetatenii au cotizat au fost "Caritas", "Mondoprosper", "Gerald" "Philadelphia", SAFI, FNI, FNA. Merita mentionate si fostele FPP-uri, unde alte milioane de cetateni si-au inscris actiunile provenite de la privatizarea in masa.
FPP-urile au girat cu bilete la ordin diverse imprumuturi bancare, iar acestea n-au mai fost rambursate de beneficiari.
Intre "Caritas" si FNI s-a desfasurat jocul SAFI, girat la vedere de liberalul George Danielescu. Au existat circa 2.500 de pagubiti cu aproximativ 200 de miliarde de lei. Danielescu a fost trimis in judecata si condamnat la doi ani de inchisoare, pedeapsa gratiata ulterior. De altfel, in af