Desi banca centrala a decis sa modifice regulamentul valutar, pana la publicarea schimbarilor operate in Monitorul Oficial, formal, nu avem inca voie sa deschidem un cont curent sau un depozit de economii in strainatate.
Avem insa nevoie de acesta? Analistii financiari spun ca nu, deoarece deschiderea unui cont peste mari si tari este destul de anevoioasa, dobanzile practicate afara dau castiguri mai mici decat cele atasate azi monedei nationale si putem folosi in strainatate fara probleme cardurile de plata.
Totusi, pentru sutele de mii de romani plecati la munca in strainatate, deschiderea unui cont curent sau a unui depozit de economii la o banca locala are sens. In toata Europa prezenta personala la banca unde dorim sa deschidem un cont este obligatorie, avertizeaza Traian Traicu, oficial al Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale.
Cerintele legate de protectia impotriva eventualelor incercari de spalare a banilor au impus, prin legislatie, declararea sursei banilor pe care un strain vrea sa ii depuna intr-un cont in tara respectiva. Pana si in celebrul paradis fiscal patronat de Irlanda, in Insula Man, bancile cer lamuriri, cu documente, cu privire la sursa banilor.
Uneori, bancile pot cere recomandare de la bancherul tau local, pentru a accepta deschiderea unui cont. In majoritatea cazurilor, dovada resedintei nu este doar pasaportul. Bancile cer chitante de la administratia fiscala sau facturi de plata a utilitatilor pe ultimele trei luni, pentru adresa specificata in formularul completat.
Deschiderea conturilor la banci din strainatate nu prea aduce castiguri, caci dobanda obtinuta e cam la jumatate din cea oferita in Romania, pentru conturi in euro. Cum cel mai la indemana depozit este contul curent, trebuie stiut ca dobanzile atasate acestuia sunt infime, sau egale cu zero. In Frant