In momentul de fata, un act normativ de modificare a Legii falimentului se afla pe masa presedintelui pentru promulgare. Un alt proiect, tot cu modificari substantiale la aceeasi lege, a fost postat pe site-ul Ministerului Justitiei pentru dezbateri publice. Intrucat cele doua acte normative nu sunt “puse de acord”, putem sa ne asteptam si la modificarea modificarilor in viitorul apropiat
De la intrarea in vigoare a Legii nr. 64/1995 privind reorganizarea si lichidarea judiciara, aproape toate dispozitiile acesteia au fost modificate, pana in momentul de fata existand peste 200 de interventii pe articole.
Proaspata lege adoptata de parlament modifica alte 19 articole, iar cea aflata in dezbatere publica intervine pe 115 dispozitii, in conditiile in care legea are in total 151 de articole.
Majoritatea membrilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare considera ca a venit timpul pentru regandirea filozofiei legii si realizarea unui proiect unitar care sa reuneasca toate dispozitiile referitoare la faliment, care sa ramana neschimbat o perioada mai lunga.
Cu privire la noul proiect al Ministerului Justitiei, Arin Stanescu, presedintele UNPRL, ne-a declarat ca modificarea este buna, intrucat face niste indreptari, reglementeaza institutia falimentului simplificat, dar nu raspunde necesitatilor. “Pana acum s-au adus nenumarate modificari acestei legi: in 1997, in 2002, 2003 si 2004.
Ne facem de ras tinand-o tot asa! Trebuie sa avem un cadru normativ stabil si unitar, care sa reglementeze intregul ansamblu al procedurilor referitoare la faliment si care sa ramana asa cel putin cinci ani de acum incolo.
In contextul legislativ actual, dispozitiile referitoare la faliment se gasesc dispersate in diferite legi: pentru institutiile de credit, pentru banci, asigurari sau societati de invest