Biroul Federal de Investigatii al Statelor Unite detine mii de pagini de documente in dosarele de monitorizare a grupurilor de aparare a drepturilor civile, a organizatiilor ecologiste sau a altor asociatii non-profit.
Dezvaluirile au fost facute ieri, in baza legii americane privind dreptul la informare publica, dupa ce mai multe asociatii non-guvernamentale au inaintat o actiune comuna in justitie. Organizatiile vizate de FBI, printre care se numara Uniunea Americana pentru Drepturi Civile (ACLU) sau Greenpeace, au anuntat ca vor incerca sa obtina publicarea integrala a acestor documente.
In opinia organizatiilor mentionate, materialele vor demonstra faptul ca reprezentantii societatii civile au fost supusi unor atente monitorizari de catre echipele FBI insarcinate cu combaterea terorismului.
Potrivit unei depozitii guvernamentale facute la Curtea Districtuala din Washington, FBI detine 1.173 de pagini referitoare la ACLU si alte 2.383 privind activitatea Greenpeace, actiunile de informare incepand din 2001. „Actuala administratie este cunoscuta pentru faptul ca in trecut s-a folosit de parghiile puterii impotriva celor care o critica in mod pasnic.
Daca se dovedeste ca FBI a fost implicat, acest lucru ar fi de-a dreptul socant”, a declarat ieri John Passacantando, seful filialei americane a Greenpeace. „Este din ce in ce mai evident ca guvernul este implicat in supravegherea politica a unor organizatii care se ocupa cu activitati ce respecta Primul Amendament din Constitutie.
Situatia ridica o intrebare foarte grava, daca nu cumva FBI a revenit la vechile smecherii”, a declarat Anthony Romero, director executiv al ACLU. In opinia sa, acest lucru demonstreaza ca, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, administratia Bush a incercat sa stearga distinctia dintre activitatile teroriste si protestele politice. @N_