Slujbasii statului au evoluat de la stadiul de zapciu la functionarul de tip nou, care trebuie sa execute ceea ce ii cere partidul. Ce se intampla in industria vinului este tipic pentru stadiul de „capitalism" mai mult decat original in care ne aflam.
Recent, Directia Agricola Salaj a emis presei un comunicat conform caruia mai multe firme din Ardeal, dintre care una din Cluj, aprovizioneaza piata din Zalau cu vin contrafacut. Societatea clujeana nu era nominalizata.
Ideea comunicatului este evidenta: consumatorii salajeni erau atentionati sa nu mai cumpere vin de masa de la producatorul clujean si de la altii din alte judete pe motiv ca acesta nu ar corespunde calitativ. Lucrurile stau cu totul altfel si urmaresc, de fapt, eliminarea unor producatori de pe piata locala.
Indepartarea Fabber
Societatea clujeana care, potrivit controalelor, ar fi "botezat" vinul este Fabber Prod SA. Firma a rezistat pe o piata de pe care in ultima perioada au disparut alte doua societati. Una, Pro Wine SRL, dupa ce a fost de mai multe ori amendata, s-a mutat din Cluj in Galati.
Cealalta, in care unul dintre actionari era chiar fiul comisarului adjunct al Garzii Financiare Cluj, Viorel Ogrean, a disparut pur si simplu. Jocurile de pe piata vinului de masa sunt mai tulburi decat produsul cu pricina. Din cauza saraciei, romanul consuma cantitati mari din astfel de vinuri, mult mai ieftine decat cele superioare.
Daca exista cerere, exista producatori, interese si concurenta. Din pacate pentru economia romaneasca, multe din luptele concurentiale de pe piata se rezolva prin mijloace nefiresti.
De altfel, problemele din acest domeniu, alaturi de cele din Justitie, sunt cele mai des invocate atunci cand este vorba de aderarea Rom