Listarea primei companii de IT la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a tinut ieri capul de afis pe piata de capital romaneasca. Este a doua listare din ultimele zile a unei companii la BVB, dupa ce in precedenta sedinta de tranzactionare, cea de vineri, a inceput tranzactionarea firmei de prelucrare a hartiei Vrancart Adjud.
Elementul de noutate adus de Flamingo International fata de Vrancart este apartenenta sa in totalitate la sectorul privat, inca de la infiintare. La eveniment au participat reprezentanti ai Flamingo International, ai nou-nascutei societati comerciale Bursa de Valori Bucuresti SA si ai intermediarilor intrarii Flamingo la Bursa, ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment.
Atragerea unei companii 100% private poate fi considerata un real succes pentru Bursa de Valori Bucuresti, obisnuita pana acum cu foste sau actuale intreprinderi de stat, unde AVAS sau Ministerul Economiei inca detin participatii importante.
Participatii ce raman blocate, din moment ce statul nu poate fi un investitor in acele firme, ci doar un detinator al actiunilor, neputand pompa in ele bani pentru a le face rentabile.
Putinele societati listate la BVB si care s-au nascut in mainile altcuiva decat ale statului s-au bucurat pana acum de succes. Faptul ca au, in genere, capital social mai mic decat gigantii fostei economii planificate nu le-a impiedicat sa dobandeasca increderea investitorilor, atat institutionali (fonduri de investitii autohtone sau straine, societati de asigurari, banci), cat si individuali.
Exemple de succes sunt Banca Transilvania, SSIF Broker, Banca Comerciala Carpatica sau Impact.
Echipa de conducere a Flamingo International are deja in vedere pasul urmator la Bursa, si anume trecerea la categoria 1, de la categoria a II-a unde activeaza in prezent. Acest lucru va fi posibil in mom