Demisia guvernului in urma deciziei Curtii Constitutionale deschide in sfarsit calea catre mult disputatele alegeri anticipate. Evenimentele din ultimele zile sunt o victorie a presedintelui Traian Basescu care-si demonstreaza inca o data suprematia asupra din ce in ce mai stersului premier Calin Popescu Tariceanu.
Membrii PD stiu ca vor iesi intariti din alegerile anticipate, in special datorita carismei lui Basescu care a facut sa creasca dramatic sprijinul pentru partidul sau in sondajele de opinie. Cel mai probabil, Alianta va ramane intacta, dar liberalii vor deveni partidul "junior".
In ciuda intereselor politice din spatele dezbaterii privind alegerile anticipate si a consecintelor pe care le pot avea asupra calendarului aderarii, acest nou scrutin este necesar. Actualul Parlament este rezultatul alegerilor din 28 noiembrie 2004, care, din cauza fraudelor larg raspandite, nu au reprezentat corect alegerea cetatenilor romani.
Pentru viata democratica e important ca un nou scrutin sa se desfasoare corect si sa rezulte un Parlament al carui mandat nu poate fi pus la indoiala. In acelasi timp, un nou scrutin va aduce un guvern mai puternic. Daca alegerile din 28 noiembrie ar fi fost corecte, e foarte posibil ca partidele Aliantei sa fi putut forma guvernul alaturi de UDMR. Au fost fortate insa sa se alieze cu PUR.
Aceasta alianta a daunat unei investigatii amanuntite in ce priveste suspiciunile de coruptie care planeaza asupra unor membri importanti ai acestui partid, ceea ce a subminat intregul efort de construire a unei societati bazate pe domnia legii.
Noul scrutin, daca va fi corect, ii va elimina cu siguranta pe conservatori (PUR) din guvern. Ar putea face chiar ca Alianta sa conduca singura, fara sprijinul UDMR. Aceasta ar fi o alta evolutie pozitiva. Partidele etnice reflecta primitivismul politic.