Apele Siretului au inceput incet-incet sa se retraga, lasand in urma pagube inimaginabile. Inundatiile au ucis 21 de oameni: 14 in judetul Vrancea, patru in judetul Bacau si cate unul in judetele Alba, Galati si Tulcea.
Initial, reprezentantii Guvernului au anuntat, in urma cu doua zile, ca in judetul Vrancea numarul localnicilor ucisi de ape este de 13. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca, in localitatea Maicanesti, judetul Vrancea, a mai fost gasit un barbat decedat in urma viiturii.
Totodata, in ultimele zile, apele au acoperit 94.000 de hectare de teren agricol, au distrus peste 600 de locuinte si au avariat peste 6.000 de case.
In zonele afectate de inundatii se are in vedere, in primul rand, asigurarea starii de sanatate a localnicilor, refacerea infrastructurii si evacuarea animalelor moarte pentru prevenirea aparitiei unor epidemii. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare se aflau in teritoriu pentru a coordona si supraveghea actiunea de strangere a cadavrelor de animale. In zonele inundate se aflau medici in puncte de prim ajutor deschise in corturi, iar jandarmii erau pregatiti sa intervina pentru transportul urgentelor la spitale. Ministerul Sanatatii a precizat ca sinistratii nu duc lipsa de medicamente, iar bolnavii care au nevoie de dializa sunt transportati cu elicopterele la centrele de dializa.
Masuri preventive
Ploile din ultimele doua zile au afectat judetele Galati, Covasna si Calarasi. Autoritatile luau masuri si ieri pentru reducerea efectelor revarsarii apelor. Astfel, in judetul Covasna, pe digul de aparare amonte, la peste un kilometru de podul Ghidfalau, intre localitatile Ghidfalau si Zoltan, raul Olt, s-a creat pe malul drept o bresa de aproximativ sapte metri lungime. Tot in judetul Covasna, la digul de pe malul drept al Oltului, in localitatea Ilieni, pe o lung