Incercand, parca, sa ne obisnuiasca cu surprizele, Ministerul Finantelor si parlamentarii au stabilit, si pentru Codul de procedura fiscala, la fel ca si pentru Codul fiscal, trei date de intrare in vigoare a prevederilor. Marea parte a modificarilor operate la Codul de procedura fiscala urmeaza sa se aplice de la 15 iulie, dar sunt si schimbari ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2006 si 1 ianuarie 2007. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1%, maj
Incercand, parca, sa ne obisnuiasca cu surprizele, Ministerul Finantelor si parlamentarii au stabilit, si pentru Codul de procedura fiscala, la fel ca si pentru Codul fiscal, trei date de intrare in vigoare a prevederilor. Marea parte a modificarilor operate la Codul de procedura fiscala urmeaza sa se aplice de la 15 iulie, dar sunt si schimbari ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2006 si 1 ianuarie 2007.
Astfel, de la 1 ianuarie 2006, nivelul majorarii de intarziere este de 0,1%, majorare care va inlocui, practic, dobanzile si penalitatile de intarziere. Cota de 0,1% va fi aplicata pentru fiecare zi de intarziere si va putea fi modificata doar anual, prin legile bugetare. In aceste conditii, costul neplatii impozitelor este ridicat la 36,5% pe an.
Revine calculul de tip “suveica”
De la 1 ianuarie 2007, principala modificare vizeaza ordinea de achitare a obligatiilor. In fapt, se revine la modul de stingere a datoriilor restante aplicabil in perioada 1996-2001, de tip “suveica”. Astfel, se renunta la prioritatea incasarii creantelor fiscale din anul curent, revenindu-se la prioritatea incasarii obligatiilor fiscale in functie de ordinea vechimii.
In prezent, se sting mai intai toate debitele si mai apoi dobanzile aferente. Cu alte cuvinte, “avantajul metodei apl