Printre specialistii din tarile cu traditie in domeniu se spune ca pietelor financiare nu le plac situatiile de nesiguranta si inconsecventa (la nivelul factorilor decizionali importanti). Nu este, deci, nici o mirare ca si bursa romaneasca s-a dovedit a fi extrem de volatila in ultimele zile. Cauza cea mai importanta este incertitudinea cu privire la demisia Guvernului si declansarea sau nu a procedurilor pentru organizarea de alegeri anticipate in toamna. Pentru ca cele mai dependente de c
Printre specialistii din tarile cu traditie in domeniu se spune ca pietelor financiare nu le plac situatiile de nesiguranta si inconsecventa (la nivelul factorilor decizionali importanti). Nu este, deci, nici o mirare ca si bursa romaneasca s-a dovedit a fi extrem de volatila in ultimele zile.
Cauza cea mai importanta este incertitudinea cu privire la demisia Guvernului si declansarea sau nu a procedurilor pentru organizarea de alegeri anticipate in toamna. Pentru ca cele mai dependente de calendarul politic sunt SIF-urile (prin prisma indelung amanatei votari a legii de modificare a pragului maxim de participare la capitalul social), cotatiile acestora au fluctuat cel mai mult in ultimele cinci sedinte de tranzactionare.
Dincolo de acest efect de amplificare a oscilatiilor preturilor pe termen foarte scurt, interesant este ca, pe ansamblu, piata a avut o evolutie pozitiva. La o prima vedere, modul in care s-au concluzionat framantarile politice din ultima vreme nu pare a fi deloc favorabil mediului de afaceri, iar pagubele considerabile produse de inundatii se vor reflecta, cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, asupra economiei nationale in ansamblu si asupra multor companii la nivel individual.
Desi este un lucru imbucurator faptul ca toti cei trei indici ai bursei au inchis saptamana in crester