Astazi este asteptata demisia Cabinetului Tariceanu si desemnarea unui premier interimar, precum si a unui nou prim-ministru, insarcinat cu formarea unui nou Guvern.
Acest gest constituie declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate, in cazul in care nu se mai schimba nimic in calendarul convenit in tara de catre liderii PNL, PD, precum si presedintele Traian Basescu.
Ieri, Tariceanu s-a aflat la Bruxelles, unde a discutat cu cei mai inalti oficiali ai UE despre stadiul in care se afla acoperirea de catre Romania a angajamentelor pentru integrarea la timp in Uniune. Desi anuntul demisiei in cursul zilei de astazi era luat, surse din Alianta pretind ca o intarziere a acestui demers nu ar putea avea loc decat la sugestia oficialilor europeni.
Pana acum insa, de la Bruxelles nu s-au suprapus oportunitatea anticipatelor cu inundatiile. UE a cerut doar reforme.
Intors azi-noapte de la Bruxelles, primul-ministru este asteptat astazi sa-si prezinte demisia, urmand sa fie numit un inlocuitor. Potrivit Constitutiei, presedintele Traian Basescu va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile sefului Executivului pana la formarea unui nou Guvern.
Desi la bursa zvonurilor, Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, era cotat ca fiind aproape sigur premierul interimar, se pare insa ca in sanul PNL exista un curent destul de puternic care doreste ca Tariceanu sa fie si premier interimar.
Ce este sigur este ca tot Calin Popescu Tariceanu va fi numit ca prim-ministru desemnat cu formarea unui nou Guvern, care ar urma ca in curand sa fie prezentat Parlamentului. Se constituie astfel demararea procedura de dizolvare a Parlamentului, pentru ca in cazul in care un guvern cade la investitura in doua randuri intr-o perioada de 60 de zile, este dizolvat forul legis