Conducerea companiei Colgate-Palmolive este "profund dezamagita" de rezultatele investigatiilor Consiliului Concurentei si va folosi toate instrumentele legale disponibile pentru a contesta aceste rezultate.
"Compania va ramane in continuare consecventa aplicarii celor mai inalte principii etice in afaceri si va continua sa le ofere consumatorilor romani produse de o calitate superioara, aplicand o politica de preturi corecta", se arata intr-un comunicat al Colgate-Palmolive.
Consiliul Concurentei a decis, pe 11 iulie, sanctionarea cu 106 milioane lei vechi (3 milioane de euro) a SC Colgate Palmolive Romania SRL, cu 11 miliarde ROL a SC Pronto Universal, cu 19 miliarde de lei a SC LA-RO Impex 2001 SRL, cu 15 miliarde ROL a SC Prestige Trading SRL si cu 0,17 miliarde ROL a SC GEF Facilities SRL.
Aceasta masura a fost stabilita deoarece societatile au incalcat Art. 5 alin (1) lit. a) din Legea concurentei nr. 21/1996, prin fixarea indirecta a pretului minim de vanzare, in baza unor intelegeri pe verticala intre furnizorul SC Colgate Palmolive (Romania) SRL si celelalte societati, distribuitori semnatari ai Conventiilor incheiate in aprilie 1999, si pe orizontala intre distribuitorii semnatari.
Plenul Consiliului Concurentei nu a retinut incalcarea de catre SC Colgate Palmolive (Romania) SRL a Legii concurentei in sensul promovarii unei politici de discriminare in raport cu distribuitorii sai.
Plenul a dispus, de asemenea, incetarea procedurii prin care SC Colgate Palmolive (Romania) SRL intocmeste si transmite liste de preturi la care vinde distribuitorul.
In legatura cu aceasta practica a producatorilor de a stabili relatii comerciale cu distribuitorii pe baza listelor de preturi de revanzare, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, a precizat ca "uneori, aceste liste de preturi nu sunt altceva decat forma ascunsa a int