SANATATEA BUNICILOR "Depresia la persoanele de peste 65 de ani atinge o prevalenta de 15%-18%. In aceste conditii, depresia este cotata drept o afectiune importanta a populatiei in varsta.
Mai mult decat atat, depresia pentru un om in varsta se constituie intr-un factor de risc pentru aparitia altor boli specifice, cum ar fi dementele", atrage atentia profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central.
Victime ale multor afectiuni
O depresie cronica, prelungita, insuficient tratata la un pacient varstnic poate sa fie poarta de intrare a unei demente. Studiile epidemiologice arata ca depresia se asociaza foarte frecvent cu patologia cerebro-vasculara. Potrivit prof. dr. Mihai Gheorghe, pacientii care au suferit un accident vascular cerebral sunt foarte expusi riscurilor de a dezvolta o dementa de tip vascular insotita de depresie.
Depresia la varstnici se mai asociaza cu afectiuni somatice grave precum bolile cardiovasculare, cancerele. De fapt, orice fel de afectiune somatica a varstnicului, care ii creeaza o dizabilitate poate deschide calea depresiei.
Cand tulburarile de dispozitie apar in asociere cu tulburari de atentie si de memorie, riscul dezvoltarii unei demente este major. "Toate aceste simptome clinice anunta deteriorarea cognitiva. In acest caz, foarte important este diagnosticul rapid", apreciaza profesor doctor Mihai Gheorghe. De fapt, este necesar un screening, pentru ca la varsta inaintata oamenii au in general o lista intreaga de afectiuni somatice. Tulburarile de memorie, care ajung de la simpla uitare a unor cuvinte in cursul unei conversatii pana la uitarea propriului nume sau al copiilor, sunt ingrozitoare, aproape insuportabile pentru persoanele afectate de boala Alzheimer. Astfel, constienti de agravarea starii lor de sanatate, bolnavii cad victime si